29/06/2015

Z deníku kavárenského povaleče, vol. 4: Plzeň & Nykty´s

Krásné ráno!

Tak jsem si uvědomila jednu věc. Jsem pěkná, teda vlastně nepěkná ostuda. Jsem rodilá Plzeňačka. Po roce za kopečky už tu opět žiju. A na blogu se zatím neobjevila žádná recenze místní kavárny! Možná je to tím, že ještě před rokem jsem nebyla tím kavárenským povalečem, kterým jsem dnes a byla jsem schopna vypít kdejaký patok s dávkou čokolády a nebejdbůh skořice. Dnes jsem dobře informovaným, sečtělým a certifikovaným baristou s vytrénovaným jazýčkem a dobrou kávu už snad poznám, jakmile mi přistane na stole. Žel pro opravdové znalce, čisté espresso mi zatím moc nejede.

A tak jsem po návratu do Plzně jakožto správný milovník kvalitní kávy začala hledat místečko, kde bych mohla trávit veselé hodinky s kamarádkami či ségrou nad šálkem cappuccina. Hle, mé prosby byly vyslyšeny a na náměstí se nám objevila báječná kavárna Nykty´s, kde mají otevřeno od 9 do 23 hodin a kde si můžete kromě kafíčka dát i něco k zakousnutí nebo se ve večerních hodinách hodit do nálady s nějakým drinkem.

Tentokrát jsem se na první průzkum vydala s jednou ze svých plzeňských kamarádek. Na další (nejedno) testování už se sestřičkou.  Jak plzeňská kavárna Nykty´s obstála v našem testování?

26/06/2015

Z deníku neposedy, vol. 1 - tam nad Berounkou

Léto? Cestování! Příroda! Jestli je pro mě něco výrazným synonymem prázdnin, tak je to jednoznačně cestování po přírodě, a nejen té české. Dnes začneme ale pomaloučku polehoučku a vydáme se spolu za naší krásnou řekou Berounkou. Fotky jsou ještě "horké", všechny jsem je pořídila při dnešním putováním Plzeňským krajem. Je to také opravdu nádherné. Osobně už si nedovedu představit lepší prostředí pro relaxaci než právě klid a mír přírody.

Pohled z Hradu u Lhoty pod Radčem.

19/06/2015

Z deníku kavárenského povaleče, vol. 3: Praha & Mistral Café

Přeji vám hezké dopoledne,
tak jsem se konečně dokopala k tomu, abych pro vás připravila recenzi další pražské kavárny. Vím, že jsem slibovala i nějaké plzeňské, ale upřímně řečeno, tolik jich tu zas nemáme a já jsem opravdu náročný milovník kávy, kterému hned tak něco není dobré, a stejně většinou skončím v nějaké osvědčené. Nicméně mě teď čeká několik schůzek s kamarádkami, takže, jak se znám, určitě je zatáhnu do nějaké neozkoušené kavárny, protože sama se bojím ;)

Ale teď už zpět k dnešnímu příspěvku. Tentokrát jsem si vybrala kavárnu Mistral Café. Je to taková oáza klidu s samém srdci starého města, kousíček od stanice metra i tramvaje Staroměstská (ach, jak mi tahle místa chybí!). Ačkoliv Mistral je primárně restaurace, kde nabízejí i snídaně, můžete si sem zajít i na dobrou kávu. Jen si to představte. Najednou je na vás toho pražského shodu moc, a tak zatoužíte po troše klidu nad šálkem kávy v příjemném prostředí. Kam zamířit? Do Mistralu!


Co vás zaujme, jakmile vejdete dovnitř, je příjemný prosvětlený interiér a všudypřítomné kytičky nebo bylinky. Skoro si tu chvílemi můžete připadat jako Růženka v pohádce. Mají tu i zahradu a zadní dvůr, který jsem po celou dobu návštěvy okouzleně pozorovala.

17/06/2015

Week photo story

Hezký podvečer, milí čtenáři,
ve foťáku se mi za poslední dobu nahromadily nějaké nové fotky, tak jsem si řekla, že se s vámi podělím o pár momentů ze svého života. Do konce týdne se pak na blogu objeví další recenze jedné z pražských kaváren. A protože (nejen) k létu patří cestování, v příštích týdnech se můžete těšit i na nejednu photo story z deníku neposedy. Jelikož čím jsem starší, tím méně mě baví trávit delší čas doma :)

Mé milované pracovní místo. Káva, čerstvé květiny a svíčka nesmí chybět!

Opět jsem podlehla tmavým lakům na nehty. Tyhle od Essence jsou nejlepší.

15/06/2015

Homemade iced coffee

Přeji příjemné dopoledne,
není to tak dávno, co jsem nám domů konečně pořídila moka konvičku. Hned od začátku se s ní stal miláček celé rodiny. Ti, co si v ní nevaří kafe, jí alespoň obdivují jakožto krásnou kuchyňskou dekoraci. Jelikož teploty poslední dobou plně svědčí o tom, že léto už je za dveřmi, vypadalo to, že teď bude konvička nějakou dobu zahálet. Opravdu nerada piju horkou kávu, když je venku vedro. A protože se ségrou milujeme iced coffee, řekla jsem si, proč ho nezkusit doma. Nic na tom přece není. Hned první pokus dopadl výborně, a tak jsem si řekla, že se s vámi o tento jednoduchý recept podělím.


Co budete potřebovat na 2 porce?
-kvalitní mletou kávu (já používám Gutamelu Doro)
-300 ml bio/selského mléka
-300 ml studené vody
-led

Pokud máte jako moje sestra mlsný jazýček, můžete si kávu samozřejmě osladit. Pokud ale budete používat cukr, doporučuji ho rozmíchat hned v uvařené kávě. V hotové ledové kávě se totiž rozpouští poměrně špatně. A takové krystalky cukru křupající mezi zubama teda nejsou nic moc ...

13/06/2015

3, 2, 1 ... pomoc! Aneb nefňukej a jdi dál.

Není to tak dávno, co jsem si ještě užívala sladký studentský život. Bohužel osud tomu chtěl jinak. Víte, osud nezajímá, že máte ze všech zkoušek jedničky nebo dvojky nebo že zvládáte každý zápočet na první pokus. Jsou věci, které si prostě nemůžete naplánovat. Já tu ovšem nechci celou situaci rozebírat do podrobností, protože je to pro mě zkrátka natolik osobní věc, než abych se s ní svěřovala cizím lidem.

To, že za pár týdnů už nebudu student, je něco, s čím jsem se už vyrovnala. A bláhově jsem si myslela, že už mě nic horšího potkat nemůže. Ach, jaká to čirá naivita. Jako by snad škola byla všechno! Neuplynul ani měsíc a já se jednoho rána dozvěděla, že jsem zčistajasna ztratila jednoho blízkého člověka. Úžasnou bytost, která pro mě hodně znamenala. Kupodivu jsem se s tím vyrovnala docela rychle. Během posledního roku jsem smrt začala vnímat úplně jinak. Jako něco, co přichází ve chvíli, kdy je na to člověk podvědomě připravený. I když se mnou asi ne každý bude souhlasit.

Bohužel jsem už nestihla termín přihlášek na další magisterské studium, takže teď usilovně přemýšlím, co se svým životem budu ten rok do přijímaček dělat. Prvním nápadem bylo pomaturitní studium na jazykovce (vyhozené peníze). Potom mě napadlo zkusit práci v nějaké kavárně (v té první se mi ale nelíbilo, v další mě nechtěli a z ostatních se ani neozvali). No a tak jsem začala přemýšlet o tom, že bych vyjela někam do zahraničí. Třeba jako au-pair. Intuice mi říká, že je to skvělý nápad. Ovšem ten pitomý rozum mě nechce pustit. Asi přišel čas mu domluvit.

11/06/2015

... a uvědomila si, že nikdy nebudu "normální"

Prosím, berte mě s rezervou. Vím, že ne všichni lidé jsou takoví, jak o nich píšu. Prostě ráda generalizuju. A miluju nadsázku. Protože ono se mi to do těch fejetonů prostě hodí :)

Většinou marníme život tím, že žijeme podle určitých stereotypů. Trávíme tolik času snahou být takoví, jací bychom měli podle ostatních být, až zapomínáme být sami sebou. Opravdové kouzlo osobnosti nespočítá přeci v tom, jak moc zapadá do davu. Nebát se své přirozenosti je něco, co by se stále mnoho lidí mělo naučit. Jak vlastně přijdete na to, kým ve svém nitru jste? Hm, napadá mě k tomu jeden skvělý citát. "To remember who you are, you need to forget who you told to be." Jak prosté a všeříkající. Přesto je to pro velkou část společnosti něco nepředstavitelného. Je přeci jednoduší žít podle nějakého uniformního řádu. Ano, opravdu se to může zdát snazší. Nemusíme o ničem moc přemýšlet. Můžeme se prostě řídit obecně vžitými představami o životě, protože to přeci nestojí žádnou námahu. To naopak být sám sebou, to je neustále nějaké přemýšlení, rozhodování. Nikdo nás nevede za ručičku. Musíme si poradit sami.
Není to zase tak dávno, co jsem odpoledne seděla na Vyšehradě a měla krásný výhled na prosluněnou Prahu. Kolem mě chodily ruku v ruce zamilované páry, maminky s kočárky i rozliční jednotlivci. A na mě to zase najednou padlo. Uvědomila jsem si, že nikdy nebudu jako ostatní. Nechci být. Už ne.

05/06/2015

Kam pro dobrou kávu, vol. 1: Praha - Fair& Bio Pražírna/Obchod

Zdroj: facebook Fair & bio Pražírny.
Přeji příjemné dopoledne,

protože mám tento týden plně nabitý, ale nechci vás ošidit, připravila jsem pro dnešek další kávový příspěvek. Tentokrát vás nebudu lákat do žádné kavárny, ale podělím se s vámi o tip, kde v Praze pořídit kvalitní chutnou kávu. 

Fair & bio Pražírna, která byla založena roku 2013, nabízí 100% férovou kávu. Funguje jako sociální podnik, který zaměstnává zdravotně postižené. Podporuje spravedlivé nastavění obchodu, a právě proto má jejich káva certifikaci Fairtrade. A protože jim zde záleží na naší krásné planetě, veškeré kávy nesou také certifikát bio.

02/06/2015

Z deníku kavárenského povaleče, vol. 2: Praha & Kavárna Čekárna

Příjemné dopoledne, milí čtenáři,

venku už je v těchto dnech opravdu cítit, že léto je za rohem, což znamená, že se blíží ona doba, kdy hřejivé šálky espressa či cappuccina vyměníme ze ledové čaje, koktejly nebo ice coffee. Tedy, dobře, někteří z nás. V kavárně, kterou si vezmu do parády dnes, si můžete dát jak teplou kávičku či kávové nápoje, tak i zmíněný ledový čaj, latté nebo třeba čokoládu. A ze chladnějších letních večerů můžete dát šanci čaji masala či svařenému moštu.

Řeč tentokrát bude o Kavárně Čekárně. Jak to tak bývá, na tenhle útulný podnik jsem narazila čirou náhodou - na Literárním festu, kde se Čekárna starala o udržování hladinky kofeinu v krvi přítomných kávomilců. Cappuccino, které jsem tady ochutnala, mě zaujala svojí vyváženou chutí. takže jsem si vzala letáček, popadla kamarádku a vydaly jsme se spolu na testovací návštěvu v kavárně.

Nekuřácká Kavárna Čekárna sídlí nedaleko Vyšehradu, v klidné Vratislavově ulici. Původně fungovala pouze na farmářských trzích a různých akcích po republice (v čemž i dosud pokračuje), až nakonec zakotvila na Praze 2. Pokud nejste zrovna kávomilec, nemusíte se být, že byste si tu nevybrali. V nabídce totiž mají i různá vína, limonády, český cider nebo třeba čaj z cascary (sušená kávová dužina).