27/10/2014

Vegan food tips: Cizrna s marinovaným tofu


Ahoj, moji milí,
když jsem v pátek uvedla revoluci na blogu úvahou o veganství, řekla jsem si, že bych mohla dnes přidat nějaký tip na konkrétní jídlo, abyste věděli, že to myslím vážně :) Vegan sice (zatím) nejsem, ale jídla bez živočišným produktů mám moc ráda. Víte, když někdo tvrdí, že příprava veganských pokrmů je časově náročná, tak se musím pousmát. Vždyť je to naopak úplně snadné. Vybrala jsem jedno jídlo, které jsem měla v týdnu k pozdnímu obědu, když jsem dorazila odpoledne hladová ze školy. Konečně jsem zkusila cizrnu a musím říct, že jsme si spolu padly do oka. A tofu, to už je časem prověřená mňamka :)


Ingredience na 1 porci:
  • 150 gramů cizrny (kterou je potřeba přes noc namočit a pak vařit dle návodu, což mě strašně nebaví, takže dám půl plechovky cizrny u plechovky)
  • 1/2 marinovaného tofu (zbytek použijte třeba do kuskusu, to je taky mňamózní kombinace)
  • 1/2 červené papriky
  • 1 cibule
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, bazalka, sladká paprika (případně další koření dle chutí)
  • olivový olej

A jak na to? Úplně jednoduše. Na rozpálenou pánev nalijte 1-2 lžíce olivového oleje a orestujte na něm pokrájenou cibuli. Poté přidejte nudličky papriky a kousky jarní cibulky. Přidejte koření a ještě chvíli restujte, aby se vůně pěkně uvolnily a promísily. Hned nato přijde řada na tofu, které nakrájejte dle libosti, a také na cizrnu (osobně jsem použila Bonduelle připravenou v páře). V téhle chvíli přidávám do směsi trochu vody a celé to trochu podusím.
A teď už máte hotovo, stačí jen osolit a můžete se dát do jídla. Je to opravdu rychlé na přípravu, a pokud to zvládnete nepřesolit (jako já tuhle minulý týden), tak si i skvěle pochutnáte :)

Co vy, máte rádi cizrnu? Jak ji připravujete?

Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram

24/10/2014

Veganství jako módní trend

Ahoj, moji milí,
dnes vám poprvé nechám nahlédnout do svého nového světa. Rozhodla jsem se od nynějška věnovat spíše literárnímu směru, protože mojí hlavou neustále putují různé myšlenky, jako včelky v úle. A tak se tu v následujících týdnech a (snad i) měsících budu objevovat různé úvahy, fejetony apod. Tematicky se hodlám zaměřovat jednoduše na současný svět. Chci se s vámi podělit o to, jak ho vnímám. Budu moc a moc ráda, když mi v komentářích tady nebo na facebooku dáte vědět, jak se vám daný článek líbí/nelíbí. Ačkoliv jsem trochu egoušek, jsem otevřena jakékoliv kritice, protože je to pro mě zpětná vazba, kterou považuji za velice důležitou. Prosím vás ale, abyste se pohybovali v mezích slušnosti a zdravého rozumu. Děkuji za pochopení :)

Nikdy jsem nechápala lidi, kteří vůbec nepřemýšlí nad tím, co jí. Lépe řečeno nad tím, koho jí. Ano, čtete správně! Zvířata jsou totiž živá. A mají stejné právo na život, jako máme my. Lidé ale, bohužel, sami sebe pro pradávna vnímají jako všežravce a stále velká část z nás se ohrazuje tím, že maso k životě prostě potřebujeme. To je ale velký omyl. Když se podíváme do říše zvířat, objevíme mezi nimi spoustu vegetariánů, mnohdy tedy spíše veganů. Nepozastavili jste se nikdy nad tím, že se slon živí pouze rostlinnou stravou? A přitom je tak silný, že by přepral i neozbrojené člověčí stádo. Nuže…

To vám tady pěkně kážu, co? Nebudu ale pokrytec a otevřeně přiznám, že sama vegan nejsem. Zatím. Ale jednou bych k tomu ráda dospěla. Protože jsem konečně dokázala otevřít oči a začínám vidět věci tak, jak se skutečně mají… Zastávám však teorii postupné cesty. Teď jsem někde uprostřed.
Jak že to tedy vlastně je s tím veganstvím? Asi je zbytečné vám tu zdlouhavě vysvětlovat, že vegan je někdo, kdo kromě masa nejí taky mléko, vejce a veškeré produkty z nich. Ono to však není jen a pouze o stravě. Je to komplexní životní styl. A člověk by se měl (trochu) zamyslet, než sám sebe prohlásí za vegana. Protože…
1) Vegan si nepořídí psa, kterého by krmil konzervou z malých nevinných jehňátek.
2) Vegan není někdo, kdo by své děti vodil do zoo a ukazoval jim ta „šťastná a veselá! zvířátka, protože vidět je v obrázkové knížce pro děti asi není dostačující.
3) Vegan není někdo, kdo se půjde bavit do cirkusu a obdivovat artistické umění bílých tygrů.
4) Vegan nepřenáší své věci v kabelce z již nepotřebné krávy.
5) Vegan si nekoupí drahé telecí boty, aby mu bylo v zasněžených ulicích teplo.
6) Vegan nebude podporovat odtrhování malého telete od mámy, aby si mohl upéct mléčné houstičky. Ani týrání slepic proto, aby si ke snídani usmažil omeletu.
Domnívám se, že tyto ilustrační body jsou již postačující.

A teď (tralalá) se dostáváme k jádru pudla. Konečně! Nevím, jestli jste si toho také všimli, ale svět je plný lidí, kteří považují veganství za nový módní trend. Jíst stravu, která neobsahuje žádné živočišné produkty, je najednou děsně in. A tak najednou čteme na inernetu o slečnách a chlapcích, kteří se dali na veganství, protože kdesi vyčetli, jak je to zdravé. Jo, je to zdravé pro tělo. Ovšem pravý vegan by si měl také uvědomit, že je to zdravé i pro duši. Víte, ono když si nakoupíte koš plný zeleniny, sójových produktů, všelijakých obilnin a já-nevím-čeho-ještě, ale ve finále to domů ponesete v kabelce z jehněčí kůže, nohy si zahříváte v telecích botách a na sobě máte hedvábnou halenku, tak je prostě někde něco špatně.

Ne, nejsem pesimista. Jen se nebojím otevřít oči a vnímat svět takový, jako doopravdy je. Nicméně, příště si dáme konečně to lehké vtipné zamyšlení o... ale, nechte se překvapit ;)

Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram

19/10/2014

Stromovka

Ahoj, moji milí,
jak si užíváte podzim? Já ho úplně miluju (ačkoliv já miluju každé roční období) a ráda trávím volný čas v přírodě. V Praze sice nejsou hluboké voňavé lesy, takže si musím vystačit s parky a zahradami. Nedávno jsme konečně navštívili Stromovku, která si hned získala moje srdce. Vyšehrad jistě promine, že ho podvádím. Určitě se sem budu ráda vracet.

V příštích postech se můžete těšit na nějaké (zdravější) recepty, pár nových recenzí a také staré dobré food randomy. A s novou spolubydlící možná konečně nafotíme nějaké fashion posty :)






Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram

14/10/2014

Statement obsession


Ahoj, moji milí,
přiznám se rovnou a bez nucení, že miluju statement náhrdelníky. Paradoxně mám však jen dva. No, zatím. Dlouho jsem přemýšlela, že bych si pořídila nějaký nový, tak jsem v týdnu po testu z angličtiny udělala průzkum trhu. V Camaieou, Bijou Brigitte a v C&A jich měli fakt spousty. Nakonec zvítězil tenhle něžně růžový z C&A. Jak se vám líbí? :)

Hi, guys,
I admit I´m in love with statement necklases. Paradoxically I own just two pieces. Well, for the meantime. I was thinking about buying a new one, so I went shopping last week after my English test at school. I found a lots of beautiful statement necklases at Camaieou, Bijou Brigitte and C&A. Lastly, this is my winner. How do you like him? :)



Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram

10/10/2014

All about roses, part one

Ahoj, moji milí,
dnes jsem po delší odmlce dostala chuť vytvořit něco na blog. Během té doby, co jsem tu nebyla, jsem se stihla pěkně zabydlet z Praze, objevit pár nových míst, zamilovat se do oboru, který studuji, a poznat pár prima lidiček. A ani ne po dvou týdnech jsem, jakožto svetrový maniak, obohatila svůj šatník o nový kousek do sbírky. Současně ale také ještě zařizuji byt, který budu sdílet se skvělou spolubydlící, a občas někde trochu zabloudím. A také se za pochodu učím, že ve velkoměstě musí být člověk do určité míry drzý sobec, který nemůže všem důvěřovat. Ale co, je to škola života :)

Dnes si dovolím začít nenáročným postem v podobě randomu. Tentokrát jsem si zvolila růže, protože jsou to květiny, které mám nejraději. Vím, je to hrozné klišé, ale nemám potřebu být ve všem jiná než ostatní... Příště (ještě nevím, kdy to přesně bude) se můžete těšit na nějaký recept. Mám jich v záloze hned několik. Třeba na báječné jahodovo-mandlové muffiny nebo rychlou špaldovou pizzu. A protože myslím i na lakovací maniaky, potěším vás recenzí na jeden báječný top coat. Takže stay tuned ;)







Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram