29/07/2014

Banánovo-pohankové lívanečky / Banana buckwheat pancakes

Ahoj všichni,
nevím jak vy, ale já miluju všelijaké lívance a palačinky, a to na všechny způsoby. Nedávno jsem k obědu vyzkoušela jednoduché "banana pancakes", které jsem objevila u jedné Němky na Instagramu. Recept jsem si trochu upravila a rozhodla jsem se o něj s vámi podělit.



Co budete potřebovat?
3 lžíce pohankové mouky
1 rozmačkaný banán
1 vejce (vegani vynechají)
3 lžíce mléka (lze použít sójové/mandlové apod.
kokos
cukr
dle chuti ovoce, džem, arašídové máslo apod.

V misce rozmačkejte banán, přidejte tři lžíce pohankové mouky.

Nyní je čas cukr. Já dala jen jednu lžíci, protože banán je sám o sobě sladký dost.

Přidejte vejce a mléko. Směs dobře promíchejte. Těsto by mělo být hustší, aby se po pánvi neroztékalo.

Dle chuti můžete do těsta přihodit ještě další ovoce, kokos apod. Já vsadila na voňavé české jahody a dvě lžíce kokosu.

Lívanečky smažte na pánvi vymazané tukem. Obracejte je ve chvíli, kdy je horní část lehce ztuhlá a jsou na ní bublinky. Kraje by se měly odlepovat od pánve.

Hotové lívanečky. 

Tak co, dali byste si? Také milujete lívance?

 Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram

26/07/2014

All in mint

Vzhledem k tomu, že jsem byla nedávno nemocná a tak trochu se začala nudit, vytáhla jsem foťák a dělala obrázky všeho možného, co mi padlo do oka. Tak jsem se poté rozhodla udělat pár randomů z věcí ve stejném barevném odstínu. Jako první je na řadě mint - neboli krásně česky mátová :)

Recently I was sick. But soon I got bored. So I pulled out my camere and took photos everything, what caught my eye. Then I decided to do a couple of randoms themed in one color . The first on is dedicated to mint - perfect color for summer!





Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram

23/07/2014

Óda na rakytníkový olej


Dnes si dovolím vychvalovat až do nebe rakytníkový olej. Pár olejů pro vnitřní užívání jsem už vyzkoušela, ale žádný mi nevyhovoval tak, jako rakytníkový.

Rakytník řešetlákový je krásný keř pocházející se Sibiře. V době zrání bývají jeho větve obalené malými sytě oranžovými plody. Ty jsou doslova nadopované mastnými kyselinami a vitamíny, především skupin A, B, C, E a K. Najdete v něm velké množství karotenu, kterého má dokonce víc než mrkev. Rakytník celkově posiluje organismus, má příznivé účinky na psychiku či trávení. Snižuje hladinu cholesterolu, odstraňuje gynekologické potíže, léčí nachlazení. Rakytník je ale skvělý také na pleť a vlasy. Pomáhá léčit akné, popáleniny a tak dále.



Výrobci doporučují brát rakytníkový olej jednou až třikrát denně. Osobně ho ale beru pouze ráno, jednu lžičku (zásadně plastovou, aby se nezničily vitamíny). Kdybych brala tři lžičky denně, asi bych se nedoplatila, vezmu-li v potaz že balení bývá 50ml. Cena se pohybuje kolem 250 korun za 100 ml, což je množství které by mělo vydržet přibližně na 100 dávek.


Rakytníkové oleje jsem zkoušela dva. Ten od Elit phito má příjemnou ovocnou chuť, lehce nasládlou. Druhý, od firmy Varde je takový lehce kořeněný. Užívala jsem je hlavně kvůli pleti a vlasům a musím říct, že jsem spokojená. Vlasy mám lesklejší, netřepí se a padání už je v denní normě (vlivem státnic mi vlasy padaly docela dost). Co se pleti týče, mám ji celkově jemnější, nešupinatí na loktech a podobných místech a akné mi skoro zmizelo (hlavně na tvářích). Teď mám rakytníkovou pauzu, ale určitě budu olej užívat znovu. 

Pokud se rozhodnete rakytník zkusit, pamatujte, se nesmí užívat déle, než 6 týdnů! Někteří výrobci toto zapomínají uvádět do popisu.

Máte s rakytníkem zkušenost? Případně s jinými oleji?

Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram

20/07/2014

Praha / Prague

Vím, že pár random příspěvků o Praze už tu bylo. Ale fotek naší stověžaté matičky není nikdy dost. Tyhle fotky jsou ze 2.července, kdy jsme navštívili pár nových míst. Například kostel Panny Marie pod řetězem, kostel Panny Marie Sněžné a Anežský klášter. Ujít jsme si nenechali ani naše oblíbené Maltézské náměstí, chrám svatého Víta a nevynechali ani večerní procházku v Břevnově. Pokud máte rádi klid, typický kostelní vzduch a všudypřítomnou mystickou atmosféru, určitě tahle nevynechejte. Většinou tu potkáte málo turistů a najdete tu příjemné uklidnění od shonu velkoměsta :)

I know I have post some randoms about Prague. But there is still not enough pictures or our beautiful capital city. These photos were taken on July 2 , when we visited a few new places. For example, the Church of the Virgin Mary under the Chain, Church of Our Lady of the Snows and St. Agnes Convent. We ale visited our favorite Maltese Square , St. Vitus Cathedral and has not missed an evening walk in Břevnov. If you like quiet, typical church air and omnipresent mystical atmosphere, definitely don´t miss these places. Mostly you meet just a few tourists here, and there is a nice calm from the hustle and bustle of the city :)

Z Pražského hradu / From the Prague Castle




 Břevnovský klášter / Břevnov monastery




Také tak milujete Prahu? / Do you also love Prague?

Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram

11/07/2014

Henna Lush Review


Článek o barvení hennou už se tu v minulosti objevil. Kouzlu barvení přírodními produkty jsem podlehla už na střední škola. Po pár experimentech jsem zakotvila u HenneColor, odstínu mahagon. Na mých vlasech vždy vykouzlí takový oříškově měděný odstín s červenými odlesky na slunci. Ale znáte to, člověk někdy dostane chuť na změnu. A já zatoužila po tom, zbavit se těch červených odlesků na vlasech. Tak jsem si pořídila hennu Lush...



V prodejně v pražském Palladiu (kde je mimochodem moc milý personál) jsem si vybrala tmavě hnědou hennu. Tabulka vyšla na 375. Co se musí opravdu nechat je to, že je fakt velká a nádherně aromatická (obsahuje dost olejů).

Při středně hustých vlasech pod lopatky mi na jedno (kompletní) barvení stačila jedna kostka. Nakrájela jsem si nadrobno a zalila horkou vodou. Tady už začala vonět jako běžná henna, klasicky slámově. Poté jsem ji ještě chvíli zahřívala. Lehce vychladlou směs jsem nanesla na vlasy a nechala působit necelé tři hodiny.



Po umytí však přišla zklamání. Barva vůbec nechytla. Přemýšlela jsem, kde jsem udělala chybu. Takže při druhém barvení, o týden později, jsem hennu zalila silným černým čajem a nechala ji na vlasech pod čepcem přes 3 hodiny. Výsledek? Opět nulový, alespoň co do barvy. Nuže, zkusím to ještě jednou a uvidím.




Ač mi henna barvu vlasů nijak nezměnila, musím pochválit její "léčivé" účinky. Vlasy mám po ní náramně lesklé a uhlazené, dokonce mi na nich nedrží žádná gumička, včetně Invisibobble. Dalším plusem je to, že mi méně padají vlasy a celkově vypadají zdravější. Takže z těchto důvodů budu hennu Lush používat dále. Jako regeneraci. A to, že mi nijak nezměnila barvu, prostě budu brát jako osud :)

Co vy a henna Lush? Máte s ní dobré zkušenosti?

Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram

05/07/2014

Letní ovocný koláč


Také na létě milujete (kromě spousty jiných věcí) tu ovocnou úrodu? Není nad poctivé české jahody, sladké třešně, dokonalá maliny nebo šťavnatá jablíčka. A protože sama patřím mezi nadšené pekařky, rozhodla jsem se s vámi podělit o svůj oblíbený recept na letní ovocný koláč. U nás je nejoblíbenější s třešněmi nebo jahodami, ale dá se připravit v podstatě s jakýmkoliv ovocem. Oproti původnímu receptu z kuchařky jsem u másla a cukru ubrala množství na polovinu.


Připravte si:
100 gramů tuku (máslo nebo Hera)
70 g cukru
šťáva z 1/2 citrónu
1 lžička citrónové kůry (doporučuji tu z obchodu s kořením)
2 větší vejce
200 gramů polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
oblíbené ovoce (množství je na vaší chuti)


Máslo nebo tuk nakrájejte na co nejtenčí plátky a nechte v misce chvíli změknout. Poté přidejte šťávu z citrónu a cukr, šlehejte do pěny. Do směsi nasypte citrónovou kůru, a promíchejte. Nyní přidejte vejce a opět šlehejte, až se vejce se směsí pěkně spojí. Nakonec přisypte mouku s kypřicím práškem. Těsto dejte do dortové formy (30 cm) vyložené pečicím papírem. Poklaďte dobře omytým a okapaným ovocem. Můžeme přidat i drobenku z polohrubé mouky, cukru a másla. Pečte při 180 ° v předem vyhřáté troubě 45-50 minut.

Tak dobrou chuť :)

Bloglovin    |    Facebook    |    Instagram